De EU Data Act is een nieuwe Europese wet die in 2025 van kracht wordt. Deze wet is ontworpen om het delen van data tussen bedrijven, overheden en consumenten te verbeteren. Maar wat is de Data Act precies? In essentie verplicht deze regelgeving bedrijven om data die zij verzamelen via verbonden apparaten, zoals slimme auto's of huishoudelijke apparatuur, beschikbaar te stellen aan de gebruikers en, in sommige gevallen, aan derden.
Voorheen was deze data vaak alleen toegankelijk voor de fabrikant van het apparaat. De Data Act verandert dit fundamenteel door meer controle over data te geven aan degene die het apparaat gebruikt of genereert.
Een korte Data Act samenvatting laat zien dat de wet meerdere doelen nastreeft. Het gaat onder andere om:
De wet is van toepassing op zowel grote als kleine ondernemingen die werken met IoT-producten, cloudopslag of data-analyse.
De impact van de Data Act op bedrijven zal aanzienlijk zijn. Organisaties moeten hun databeleid aanpassen en mogelijk investeren in nieuwe systemen om data op een toegankelijke en veilige manier beschikbaar te stellen. Dit kan leiden tot extra kosten, maar ook tot nieuwe zakelijke kansen.
Voor bedrijven die transparantie en innovatie hoog in het vaandel hebben, biedt de Data Act 2025 juist een kans om zich te onderscheiden. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe diensten gebaseerd op gedeelde data of het betreden van markten die eerder gesloten bleven.
De EU Data Act maakt deel uit van een bredere digitale strategie van de Europese Unie. Deze strategie wil zorgen voor een eerlijke en veilige digitale economie. Door meer grip te geven op data, wil de EU innovatie versnellen én de macht van grote techbedrijven in balans brengen.
Voor ondernemers is het verstandig om nu al voorbereidingen te treffen. Zo voorkom je verrassingen wanneer de wet van kracht wordt. Tegelijkertijd kun je profiteren van de nieuwe mogelijkheden die de wet biedt.